Hva er de ulike ingrediensene?
Under følger en oversikt over hva de ulike ingredienser er, linker til oppskrifter og/eller hvor informasjon om hvor du kan kjøpe dem.
Ghee er et produkt laget av smør . Det brukes i indisk og pakistansk matlaging som en form for olje eller matfett. Det lages ved å koke smør til alt vannet har fordampet og melkefaststoffet har lagt seg til bunnen. Ghee kan lages av mange forskjellige typer melk som ku, sau og bøffelmelk. Teksturen, fargen og smaken på ghee avhenger av kvaliteten på smøret, melkekilden som brukes i prosessen og varigheten av tiden som brukes til å koke.
Kakaosmør blir presset ut av kakaomassen til 99.8% rent kakaofett.
Du kjøper det i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.
Av det som blir igjen etter man har presset kakaosmøret ut av kakaomassen lager man kakaopulver.
Du kjøper det i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.
Under oppdatering
Under oppdatering
Mandelsmør er en matpostei laget av sliping av mandler til et nøttesmør. Mandelsmør kan være «knasende» eller «glatt», og er vanligvis «røre» eller «uten rør». Mandelsmør kan være enten rått eller stekt, men dette beskriver mandlene i seg selv før de behandles.
Mandelsmør finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.
Quinoa er en vekst fra Sør-Amerika hvis frø kan spises, og er et alternativ til pasta, ris og poteter (eller som erstatter). Quinoa har fra gammel tid vært viktig i Andesbefolkningens mat, blant annet i Inkariket. Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi.
Quinoa finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.
Under oppdatering
Tahini er en «paste» laget av sesamfrø. Den har en nøtteaktig og litt besk smak. Tahini brukes først og fremst som en viktig ingrediens i hummus, men kan også brukes som pålegg eller i dipper, sauser og dressinger.
Du kan lage dem selv (oppskrift) eller kjøpe dem i større matbutikker.
Vaniljeekstrakt er en løsning laget av macerating og percolating vanilje pods i en løsning av etanol og vann. Det regnes som en essensiell ingrediens i mange vestlige desserter, spesielt bakevarer som kaker, småkaker, brownies og cupcakes, i tillegg til vaniljesaus, iskrem og puddinger.
Vaniljeekstrakt finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.
Xanthan gum et karbohydrat laget av sukker fra mais eller soya. Sukkeret tilsettes en spesiell type bakterier slik at det begynner å gjære og får deretter en geleaktig konsistens, som igjen tørkes og males til pulver. Xanthan gum er farge- og smaksløst.
Xanthan gum kan også i glutenfribakst, for å gi deigen en «klebrighet» som ellers ville bli oppnådd med gluten. Spiser du 15 gram eller mer Xanthan gum per dag vil det virke lakserende.
Xanthan gum finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.