Tips

Hva er de ulike ingrediensene?

Under følger en oversikt over hva de ulike ingredienser er, linker til oppskrifter og/eller hvor informasjon om hvor du kan kjøpe dem.

Du lager cashewmel  ved å kjøre cashewnøtter i en blender eller kjøkkenmaskin til du får et fint mel.

Cashewmelk lages av 1/4 cashewnøtter og 3/4 vann. Det er viktig å bløtlegge nøttene før du setter i gang også kjøre det i en blender.

Cashewsmør lager du ved å kjøre Cashewnøtter i en hurtigmikser sammen med olivenolje og litt salt.

Cashewsmør finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Cassiakanel, som de aller fleste bruker, er en «etterligning» av ekte kanel, ekte kanel utvinnes fra innsiden av barken på kaneltreet og går under navnet Ceylonkanel.

Chiafrø (Salvia hispanica) er frø fra en blomsterplante i leppeblomstfamilien. Planten finnes i Mexico, Guatemala, Paraguay, Argentina, Peru og Bolivia.

Chiafrø finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Malte dadler er et naturlig og godt søtningsmiddel til bakverk og desserter, med sin diskre smak er den allsidig i bruk.

Ghee er et produkt laget av smør . Det brukes i indisk og pakistansk matlaging som en form for olje eller matfett. Det lages ved å koke smør til alt vannet har fordampet og melkefaststoffet har lagt seg til bunnen. Ghee kan lages av mange forskjellige typer melk som ku, sau og bøffelmelk. Teksturen, fargen og smaken på ghee avhenger av kvaliteten på smøret, melkekilden som brukes i prosessen og varigheten av tiden som brukes til å koke.

Kakaonibs er grovknuste kakaobønner uten skall.

Du kjøper det i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Kakaosmør blir presset ut av kakaomassen til 99.8% rent kakaofett. 

Du kjøper det i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Av det som blir igjen etter man har presset kakaosmøret ut av kakaomassen lager man kakaopulver.

Du kjøper det i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Under oppdatering

Under oppdatering

Kokosolje eller kokosfett er vegetabilsk olje som utvinnes av kopra, fruktkjøttet i kokosnøtten. Kokosolje er en viktig ingrediens i margarin, såpe, shampoo og ulike salver og kremer. Herdet kokosolje kalles for kokosfett.

Kokossmør (kokosnøttsmør) er laget av usøtet, dehydrert fersk masse av en moden kokosnøtt, malt til en halvfast hvit kremet pasta. Det selges i form av en hard hvit blokk som kan lagres ved romtemperatur.

Selges på de fleste matbutikker og helsekostbutikker.

Under oppdatering

Under oppdatering

Under oppdatering

Mandelsmør er en matpostei laget av sliping av mandler til et nøttesmør. Mandelsmør kan være «knasende» eller «glatt», og er vanligvis «røre» eller «uten rør». Mandelsmør kan være enten rått eller stekt, men dette beskriver mandlene i seg selv før de behandles.

Mandelsmør finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Quinoa er en vekst fra Sør-Amerika hvis frø kan spises, og er et alternativ til pasta, ris og poteter (eller som erstatter). Quinoa har fra gammel tid vært viktig i Andesbefolkningens mat, blant annet i Inkariket. Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi.

Quinoa finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Under oppdatering

Tahini er en «paste» laget av sesamfrø. Den har en nøtteaktig og litt besk smak. Tahini brukes først og fremst som en viktig ingrediens i hummus, men kan også brukes som pålegg eller i dipper, sauser og dressinger.

Du kan lage dem selv (oppskrift) eller kjøpe dem i større matbutikker. 

Vaniljeekstrakt er en løsning laget av macerating og percolating vanilje pods i en løsning av etanol og vann. Det regnes som en essensiell ingrediens i mange vestlige desserter, spesielt bakevarer som kaker, småkaker, brownies og cupcakes, i tillegg til vaniljesaus, iskrem og puddinger.

Vaniljeekstrakt finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

Under oppdatering

Yaconsirup er et søtningsmiddel som er et konsentrat presset av roten til Yaconplanten som vokser i Sør-Amerika.

Yaconsirup finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.

 

Xanthan gum et karbohydrat laget av sukker fra mais eller soya. Sukkeret tilsettes en spesiell type bakterier slik at det begynner å gjære og får deretter en geleaktig konsistens, som igjen tørkes og males til pulver. Xanthan gum er farge- og smaksløst.

Xanthan gum kan også i glutenfribakst, for å gi deigen en «klebrighet» som ellers ville bli oppnådd med gluten. Spiser du 15 gram eller mer Xanthan gum per dag vil det virke lakserende.

Xanthan gum finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger.