HelseTips

Ost er forbløffende sunt

Forskere har kanskje løst gåten om hvorfor franskmenn kan drikke vin og spise masse ost, og likevel holde en slank og sunn linje. Det ser ut til at ost er en viktig brikke i puslespillet.

Så hvorfor kan franskmenn drikke rødvin og spise massevis av ost og likevel ha et forholdsvis lavt nivå av hjerte/kar sykdommer?

Prøv oppskriften Sunne pannekaker med havre og eple

Hemligheten er tilsynelatende osten. og de oppsiktsvekkende resultatene stammer fra et fransk forskningsprosjekt. Forskerne fant at ost har flere helsegunstige effekter. Spiser man ost påvirker den sammensetningen av tarmens bakterieflora. Ost bidrar også til å øke energiforbruket, som kan være en fordel, hvis man slanker seg.

I undersøkelsen deltok 15 menn, som fikk en diett i to uker. Dietten indeholdt store mengder melk eller ost, og ingen andre meieriprodukter. Som kontroll fikk et av forsøkslagene en diett med smør som det eneste meieriproduktet, dermed hadde alle diettene det samme innholdet av kalorier og fett.

Ostespising viser helsegunstige effekter

Analyser av urin og avføring fra mennene viste at de mennene som fikk ost eller melk hadde et høyere nivå av den antiinflammatoriske fettsyren butyrater.

Ikke bare er butyrater med på å redusere hjerte/kar sykdommer, fettsyren setter også fart på stoffskiftet, holder fettprosenten nede samt bidrar til å forebygge fedme.

Prøv oppskriften Sjokoladekake uten egg med søtpotet og avokado

Endringene var mest markante hos ostespisene

Forskerne fant at ost ga et høyere nivå av flyktige fettsyrer (VFA) i tarmen, kanskje som følge av stimulering av gunstige tarmbakterier i kombinasjon med økt utskillelse av fettstoff, som ga gunstige effekter på omsetningen av kolesterol.

Dessuten oppsto det en redusert produksjon av TMAO, et stoff som i andre undersøkelser har vært satt i forbindelse med hjerte/kar sykdommer.

Denne undersøkelsen antyder at ost kan være en viktig brikke i puslespillet om det franske paradokset når det gjelder det faktum at franskmennene har en lav forekomst av hjerte/kar sykdommer på tross av en diett med et forholdsvis høyt innhold av mettede fettsyrer. Franskmenn spiser i gjennomsnitt 25 kg ost pr. år.

Forskerne er ikke sikre på om de helsegunstige stoffene kommer direkte fra osten, eller om de dannes av tarmens bakterier med hjelp fra stoffer i osten.