AnnetHelse

Søtsaker i Norge

Norge er et skikkelig lørdagsgodt land. Fra vi var små av har vi alltid forbundet lørdag med lørdagskos og dagens høydepunkt, lørdagsgodt. Dette fenomenet var kanskje mye mer populær for 15-20 år siden. Nå er det så stort utvalg av forskjellige godteri og ikke minst steder man kan kjøpe det på. I tillegg er ikke barna lenger så avhengig av at foreldrene må kjøpe godteri til dem. Mange foreldre utstyrer barna med egne bankkort fra en tidlig alder, slik at de har tilgang til egne penger, dog begrenset beløp.

Når vi vokser opp byttes lørdagsgodisen ut med andre søte ting, som for eksempel forskjellige kaker, terter, pai og desserter. Når man drikke en god kopp kaffe på kafe er det nesten en selvfølge at man bestiller seg en kakebit ved siden av. kombinasjonene av den bitre kaffen og den søte kaken er bare helt himmelsk. De aller fleste her vet hva vi snakker om.

Søte saker forbindes ofte med at det er usunt og ikke bra for kroppen å få så mye sukker i oss. Noe som er helt sant, siden sykdom som for eksempel diabetes utvikles gjerne av for høyt inntak av sukker over tid. Dette skyldes stor overforbruk av raffinert sukker.

Sukker

Alternativer til raffinert sukker

HONNING kan man bruke nesten til all matlaging der man vurderer å bruke sukker. De fleste vet at varm te med honning gjør under når man er litt snufsete. I alle typer krydderkaker egner også honning seg.

LØNNESIRUP er redusert sevje fra lønnetrær. Lønnesirup utvinnes særlig i Canada og USA der sjansene for å få en ekte sirup er stor. Lønnesirup inneholder færre kalorier enn honning, og mer kalsium, jern, fosfor og kalium, men mangler en del andre sunne stoffer som honning har. Smaker godt på pannekaker og vafler, over og i desserter.

PALMESUKKER utvinnes mest fra Palmyrapalmen. Sukkersaften siver opp igjennom blomstene, blir tappet og tørket til sukker. Smaken kan minne om brunt råsukker, men rundere og med smak av karamell og honning. På grunn av lavt smeltepunkt bruker mange konditorer palmesukker til glasering. God i gløgg og toddy. Palmesukker blir stadig mer populært som erstatning for hvitt sukker

PALMESIRUP, ofte kalt palmehonning av lokalbefolkningen. Dette utvinnes i Chile og på La Gomera, en av de kanariske øyene. Produsenten av dette produktet er økologisk sertifisert. Palmesirup kan bestille via nett fra Danmark.

FRUKTOSE er noe som finnes helt naturlig i frukt, grønnsaker og honning. Mesteparten av fruktosen som er til salgs på markedet er fremstilt fra mais. Mais inneholder opprinnelig ikke fruktose, det oppstår når stivelsen brytes ned.

STEVIA har null kalorier, null karbohydrater og en null glykemisk indeks. Dette produktet ble ikke for lenge siden lovlig for salg i Norge. Kan brukes i alt der sukker også kan brukes. OBS: vær forsiktig med doseringen.

SUKRIN blir framstilt ved en naturlig gjæringsprosess (fermentering) med druesukker som råstoff. Smak og utseende som er svært lik sukker,men har 95% mindre kalorier enn sukker og gir ingen blodsukkerstigning. Av alle erstatningene for hvitt sukker er antagelig dette den enkleste og beste å bytte med i oppskrifter generelt.

Kroppens sukkerbehov

Sukkerbehovet i kroppen kan reguleres ved å holde blodsukkernivået normal. For å holde dette nivået normalt holder det i lange baner å spise regelmessig, og rette fokus på sunne og råvarer som ikke er blitt prosessert.

De nødvendigste sukkerstoffene man trenger finner man blant annet i melk og melkeprodukter generelt, i sevjen fra trærne og i honning, i ubearbeidet fullkorn, i frukt og bær, i grønnsaker og noen planter.

Har man ikke andre valg enn å bruke sukker, er det beste å bruke økologisk rørsukker som inneholder vitaminer og mineraler, sporstoffer, enzymer og fibre som gjør at sukkeret omdannes på en måte kroppen tåler.

Sykdom på grunn av sukker kan ikke kjøpes vekk

Ved for høyt inntak av sukker kan man risikere overvekt, fedme og ikke minst diabetes type 2, som forøvrig er den alvorligst av diabetes typene. Har man først det kan ikke alle pengene man for eksempel har tjent på kryptovaluta, brukes til å kjøpe seg vekk fra sykdommen. Fedme og overvekt er noe som kan gjøres noe med, ved å komme seg i aktivitet og fokusere på å spise sunnere.

Man ser også at det er en sammenheng mellom tannhelsen og sukker drikker som brus og energidrikker.

Sukker er bra, men som med alt annet, ikke i store mengder over tid.

Fedme