AnnetIngredienserTips

Anmeldelse av Cosori Smart Airfryer

Har du vurdert å kjøpe deg airfryer? Lurer du på hvordan en airfryer kan bidra til sunnere matlaging? Vi i Sunne Desserter har lenge vært nysgjerrige på hva slags mat som kan lages i en airfryer, og når vi oppdaget at en airfryer kan brukes til å lage nydelige desserter som kanelboller, bananbrød og muffins tok det ikke lang tid før vi sikret oss en av de beste airfryer modellene på markedet som ikke bare lover å lage sunn mat, men som til og med lar seg styre av en mobilapp! Les resten av bloggposten for å finne ut om Cosori Smart Airfryer svarte til de høye forventningene.

Hva er egentlig en airfryer?

Før vi deler erfaringene våre fra flere måneders bruk av Cosori, skal vi skrive litt om hvordan en airfryer egentlig fungerer. Noe av det viktigste å huske på når det gjelder en airfryer er at det er et totalt forskjellig produkt sammenliknet med en frityrkoker. Faktisk er det ikke så mye en airfryer og frityrkoker har til felles, bortsett fra at stekeskorpen gir en sprø konsistens. Stekemetoden når det gjelder en airfryer som Cosori Smart er bygget på avansert teknologi som gjør at intens varmluft steker maten på alle overflatene, i motsetning til en tradisjonell frityrkoker hvor maten blir dynket i kokende olje.

Begge metodene gir sprøstekt overflate på maten, men forskjellen ligger i at en frityrkoker gjør at fettet trenger mye lenger inn i maten i forhold til en airfryer hvor fettet i stedet legger seg som et tynt sprøstekt lag på utsiden. Dermed kan du oppnå så mye som 90% reduksjon når det gjelder fettinnholdet i maten. Genialt, ikke sant? Det er ikke uten grunn til at airfryere har hatt en enorm vekst de sisten årene over hele verden. Cosori Smart har dessuten kommet veldig godt ut av en rekke airfryer tester både på norske nettsteder som Tekguide og Fintnesstrening, samt fått veldig gode anmeldelser internasjonalt på nettsteder som Forbes og Amazon.

Hva er fordelene med en airfryer?

Enkel og rask i bruk

En airfryer er et utrolig enkelt produkt å bruke. Her får du en kjøkkenmaskin med hele 11 forskjellige forhåndsinnstilte moduser som gjør at du ikke lenger trenger å bekymre deg over kompliserte oppskrifter. Sliter du med å få til å steke biff med perfekt stekeresultat? Ikke noe problem med en airfryer. Bare velg steketid og trykk på «kjøtt-knappen» så får du perfekt stekt biff akkurat som på restaurant. Når du hører alarmen, er biffen klar for servering. Stor enklere får det ikke blitt! Her er alle mattypene du kan benytte ved hjelp av de ferdiginnstilte modusene:

 • Kylling
 • Fisk
 • Frossen mat
 • Grønnsaker
 • Rotgrønnsaker
 • Pommes frites
 • Biff
 • Reker
 • Bacon
 • Brød
 • Dessert

En annen stor fordel med et kvalitetsprodukt som Cosori Smart er at den er utrolig rask i bruk. Fordi den har et kraftig varmeelement og vifte vil det ta mye kortere tid å lage maten sammenliknet med en tradisjonell stekeovn. Dette gjør at du må justere ned temperaturen og steketiden dersom du benytter en oppskrift beregnet på vanlig varmluftsovn. Når du kjøper en airfryer modell fra Cosori får du et gratis oppskriftshefte med på kjøpet i tillegg til en dedikert app med 100 forskjellige oppskrifter. Vi kommer nærmere tilbake til mobilappen nedenfor.

Sunn og god mat

Den raske steketiden gjør at dette er et produkt som gjør det mye kjappere å lage god og sunn mat på vanlige hverdager når man har begrenset med tid og overskudd til å lage skikkelig mat fra bunnen av. Sammenliknet med frityrstekt mat kan du dessuten forvente en mye mer kalorifattig mat, siden maten blir stekt av varmluften og ikke dykket i kokende olje.

Spar penger

Det er lett å ty til takeaway, ferdigretter og frosne halvfabrikata når man kommer sliten hjem fra jobb og ikke har overskudd til å lage mat fra bunnen av med skikkelige råvarer. Med en airfryer er steketiden mye raskere, dessuten får du en rekke ferdiginnstilte moduser som gjør det mye enklere å lage sunne matretter på kort tid. I tillegg til å føre til en mye sunnere livsstil fører dette også til at du sparer mye penger fordi du kommer til å kjøpe mye mindre av den dyre ferdigmaten.

Hva slags desserter kan du lage i en airfryer?

Mange blir overrasket når de hører hvor enkelt det er å lage nydelige desserter i en Cosori airfryer. Vi i Sunne Desserter har selvfølgelig testet ut en rekke forskjellige retter som kanelboller, bananbrød med nøtter og sitronkake. Vi benyttet den norskspråklige VeSync appen som har en rekke forskjellige dessertoppskrifter å velge mellom:

 • Kanelsnurrer
 • Sjokoladesufflé
 • Bananbrød med nøtter
 • Små eplepaier
 • Rustikk pæreterte med valnøtter
 • Sitronkake
 • Muffins med blåbær og sitron
 • Sjokolademuffins espresso
 • Kokosmakroner
 • Muffins med tranebær og appelsin
 • Sjokolademuffins

Vi var spesielt begeistret for bananbrød med nøtter, som også er en av de sunneste dessertene i oppskriftsheftet (sjekk også vår oppskrift på banankrem-pai). Fordi bananene er søte trenger du å tilsette veldig lite sukker, og med en god porsjon valnøtter blir smaken helt fantastisk. Med en steketid på 40 minutter og temperatur på 150°C får et perfekt stekeresultat helt på linje hvis ikke bedre enn i en vanlig stekeovn.

Cosori Airfryer Smartfunksjoner

Vi merket raskt at Cosori Smart er en kjøkkenmaskin litt utenom det vanlige. Ikke bare kan du styre den fra mobilappen, du kan også kontrollere den med stemmekommandoer via Google Home eller Alexa. Vi som jobber i Sunne Desserter er rimelig teknofrelste, så derfor passet vi naturlig nok på å teste ut alle funksjonene.

Wifi tilkobling via mobilappen VeSync

Cosori Smart blir levert med en dedikert mobilapp som heter VeSync. Denne kobler du enkelt opp mot selve airfryer enheten, slik at du kan styre den eksternt og nyte godt av en rekke avanserte innstillinger. En av funksjonene vi virkelig likte var å kunne starte kjøkkenmaskinen på vei hjem fra jobb slik at vi kunne komme hjem til nydelig ferdiglaget helstekt kylling med perfekt stekeresultat. På denne måten sparte vi oss for mye tid, og kunne gjøre unna middagen i en fei med mye mer tid til fritid på kvelden. Siden det er så raskt og effektivt å steke hjemmelaget god mat i en airfryer har vi dessuten kuttet drastisk ned på ferdigmat, takeaway og frosne halvfabrikata. Resultatet er en mye sunnere livsstil, og dessuten har vi merket at vi sparer ganske mye penger på matbudsjettet.

En annen positiv egenskap ved mobilappen er at du kan overføre oppskrifter direkte til airfryeren. VeSync blir levert med 100 forskjellige oppskrifter, og når du velger en oppskrift du vil lage er det utrolig enkelt å sende den over til selve enheten. Dermed blir innstillinger som temperatur og steketid automatisk valgt, slik at du overhodet ikke trenger å tenke på manuelle innstillinger. Dersom du skulle ønske å lagre dine egne oppskrifter er dette også mulig via mobilappen.

Det er også mye enklere å bruke mobilappen til å forhåndsprogrammere airfryeren sammenliknet med å måtte trykke seg frem på et menysystem. Dersom du ønsker å sette på airfryeren på et bestemt tidspunkt, eller varme maten innen et tidsintervall kan du benytte deg av den intuitive appen.

Når det gjelder stemmestyring, testet vi dette med Google Home. Ved å gå på innstillingene på Google Home appen på mobiltelefonen din kan du legge til Cosori Smart Airfryer slik at den blir tilgjengelig via Wifi-nettverket ditt. Noen vil kanskje hevde at det er begrenset med bruksområder for stemmestyring av kjøkkenmaskiner, men vi synes det er hendig i mange situasjoner. Står man med hendene fulle på kjøkkenet eller er opptatt med skrikende barn, kan det være veldig praktisk å bruke en stemmekommando til å sette i gang en kjøkkenmaskin i stedet for å måtte trykke seg frem på et menysystem.

Blir maten egentlig sunnere i en airfryer?

Faktisk er det mange som tror at en airfryer bare er til å lage hurtigmat. Jeg vet ikke helt hvorfor, men kanskje det kan komme av at man forbinder den med en tradisjonell frityrkoker som ofte brukes til retter som pommes frites. Sannheten er jo selvfølgelig at dette er en kjøkkenmaskin som kan brukes til et utrolig stort spekter av matretter fra bakevarer og kaker til biff og fisk. Ja, det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage i en airfryer. Men blir maten faktisk sunnere? Og hva består egentlig helsegevinsten av? Vi har sett på noen av grunnene til at en airfryer kan føre til en mye sunnere livstil.

Bruk av olje i en airfryer

Når du frityrsteker mat i en tradisjonell frityrkoker blir maten nedsenket i olje noe som kan gi et godt sprøstekt resultat, men det kan også gi et veldig høyt fettinnhold. Avhengig av hvor lenge man frityrkoker maten og hvor høy varme man benytter vil fettet trenge seg dypt inn i maten. Dette i kontrast til en airfryer hvor det er nok å spraye på et tynt lag med olje som fører til et nydelig sprøtt stekeresultat, uten at oljen trenger seg lang under overflaten på maten.

90% mindre fett

Resultatet av den geniale stekeprosessen er at en airfryer gir et mye mindre fettinnhold. Når man benytter en Cosori airfryer kan man faktisk regne med en reduksjon på hele 90% når det gjelder fettinnholdet i maten. Dermed kan en airfryer bidra til vektnedgang og en sunnere livsstil. Mange typer oljer kan dessuten utvikle farlige kreftfremkallende stoffer ved høye temperaturer, og derfor mener mange eksperter at det beste for helsen er å unngå mest mulig av fritering.

Hvor mye olje skal jeg bruke i en airfryer?

Strengt tatt trenger du ikke å benytte noe olje i en kvalitetsmodell som Cosori Smart fordi matkurven er laget av et ikke-klebrig materiale, og dessuten blir maten luftfritert slik at den ikke fester seg til overflatene. Men for smaken sin skyld vil vi fortsatt anbefale å tilsette litt olje før du starter stekeprosessen. Den beste måten å gjøre dette på er å pensle eller spraye overflatene på maten før du legger det i selve matkurven. Du må aldri helle olje ned i selve matbeholderen i airfryeren. Mengden olje du bør bruke er forskjellig fra matrett til matrett, men du trenger sjelden å bruke mer enn maks en spiseskje olje. Selv når du steker hjemmelaget pommes frites holder det med en spiseskje sunn matolje som tåler høy temperatur.

Hvor bra fungerte Cosori Smart i vår airfryer test?

En av de viktigste grunnene til at vi kjøper nye kjøkkenmaskiner er at vi ønsker å gjøre hverdagen litt enklere. Men det er ikke alltid at en nyervervet skinnende flott maskin til kjøkkenet gjør livet vårt enklere. De fleste har sikkert opplevd kjøkkenredskaper som ikke svarer til forventningene, og har endt opp med å samle støv i et skap. Når det gjelder Cosori Smart derimot kan du være sikker på at du får en kjøkkenmaskin som faktisk gjør livet mye lettere. Ikke bare fordi den steker maten mye kjappere enn tradisjonelle metoder, eller fordi smartfunksjonene er veldig enkle å bruke. Den er også veldig enkel å rengjøre ved at du enkel kan fjerne matkurven som kan tas ut for deretter å skylles under rennende varmt vann eller vaskes i oppvaskmaskinen. Dermed slipper du å måtte vaske i kriker og kroker inne i selve kjøkkenmaskinen, noe som kan være et irritasjonsmoment med andre modeller.

Er kapasiteten stor nok?

Familien som testet Cosori Smart består av 2 barn og 2 voksne, og vi må si oss veldig fornøyde når det gjelder kapasiteten. Selvfølgelig får du ikke plass til like mye som i en tradisjonell stekeovn, men når vi stekte retter som hjemmelagde pommes frites får du plass til godt over en kilo noe som holder til de fleste storfamilier. Med en kapasitet på 5,5 liter er dette en modell som har plass til en stor helstekt kylling, samtidig som du har tilstrekkelig med luftsirkulasjon slik at alle overflatene blir effektivt stekt. Dette er også en av airfryer modellene med størst kapasitet på markedet innen sin klasse. Den er dessuten veldig kompakt til å romme så mye mat som den gjør, noe som også er noe å tenke på. Airfryere tar generelt ganske mye benkeplass, og du må dessuten huske at det er viktig å plassere den slik at det er litt avstand til veggen bak slik at viften fungerer optimalt.

Konklusjon

For å oppsummere kan vi med sikkerhet si at dette er en airfryer som vi har hatt veldig mye glede av, og som vi gleder oss til å lage mange spennende retter med i fremtiden. Her får du utrolig mye airfryer for pengene, samtidig som alle smartfunksjonene gjør det moro å bruke den. Det er ikke ofte det er krangling om hvem som skal lage maten, men etter at vi fikk oss Cosori Smart har faktisk begge barna begynt å interessere seg for matlaging i mye større grad. Enkel og kjapp mat trenger ikke å være ensbetydende med usunn mat, og når smaken er så utrolig god er det ikke rart at matretter laget med airfryer har nådd helt til topps på favorittlista til hele familien. Dersom du har lyst til å lese flere airfryer vurderinger anbefaler vi å sjekke ut en omfattende Airfryer test laget av Fitnesstrening hvor de forskjellige egenskapene er sammenliknet.